Σελίδες

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

 Έφυγαν μαζί δύο Άγιοι Γέροντες: Αυγουστίνος και Πανάρετος

 


«Δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι».

Ένα άστρο της Δυτικής Μακεδονίας κοσμεί από σήμερα (28/12/2020) το στερέωμα του Ουρανού.

Ο π. Αυγουστίνος Μύρου πέταξε για τα επουράνια. Παρέδωσε το πνεύμα του στον Δικαιοκρίτη και λατρευτό του Ιησού Χριστό, καταθέτοντας τους εύχυμους καρπούς της πολύπλευρης εκκλησιαστικής του διακονίας.

Σε λίγες μέρες θα έκλεινε εξήντα οκτώ χρόνια επίγειας βιοτής (γεν. 1-1-1952), τα οποία υπήρξαν μια ζωντανή και αληθινή μαρτυρία του Χριστού.

Εφοδιασμένος με πλούσια χαρίσματα και λιπαρή μόρφωση (διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχ. φιλοσοφίας) εργάστηκε ακάματα στον αμπελώνα του Κυρίου, αναπτύσσοντας πλούσιο πνευματικό έργο.

Ο εμπνευσμένος λόγος του, η αγαπώσα καρδία του, η ταπείνωσή του, το φλογερό του κήρυγμα, το σπινθηροβόλο βλέμμα του, που αντανακλούσε καλωσύνη και Ουρανό,αλλά και  η αγιότητα του βίου του, τον κατέστησαν πόλο έλξης κυρίως των νέων, αλλά και φάρο πνευματικό της Μακεδονίτικης γης.

Το έργο του εκκλησιαστικό, θεολογικό, ανθρωπιστικό. Έγινε «τα πάντα τοις πάσι ίνα πάντως τινάς» σώσει.

Ένας οδοδείκτης του Ουρανού, ένας ουρανοπολίτης που παρεπιδημούσε στην γη.

Ένας πολιός λευίτης αναρωτήθηκε σ’ έναν επικήδειο λόγο του: «δεν ξέρω ποιοί είναι πιο τυχεροί, αυτοί που φεύγουν ή αυτοί που θα μείνουν στην μετά κορονοϊό εποχή…».

Όλοι οι άγιοι φεύγουν… Χάνουμε προσευχόμενους ανθρώπους. Δίκαιους ανθρώπους!

Όταν ο Θεός θα κατέστρεφε τα Σόδομα είχε πει στον Αβραάμ ότι αν «βρεθούν πεντήντα δίκαιοι, για χάρη των λίγων δικαίων» δεν θα κατέστρεφε την πόλη. Επιμένει ο Αβραάμ και τελικά ο Θεός συγκαταβαίνει στους δέκα. Αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν ούτε δέκα δίκαιοι και τα Σόδομα με τα Γόμορα καταστράφηκαν. Σημειώνει δε ο ιερός Χρυσόστομος ότι επειδή οι Σοδομίτες «ανέτρεψαν τους νόμους της φύσεως άνοιξε η γη και τους κατάπιε».

Ο Θεός να μας λυπηθεί και να μην εκλείψουν οι δίκαιοι!

Μαζί με το άκουσμα της είδησης του θανάτου του σεβαστού π. Αυγουστίνου, πληροφορηθήκαμε την προς Κύριον εκδημία του γλυκύτατου, χαριτωμένου και αγιασμένου Γέροντος, του π. Πανάρετου Γρηγοριάτη, ο οποίος διακρίθηκε για το ασκητικό του φρόνημα, τον πνευματικό λόγο του και την απλότητα της καρδίας του. Πλήθος πιστών, κληρικών και λαϊκών, εμπιστευόταν τις συμβουλές του Γέροντα και έσπευσαν να τον συναντήσουν και να καταθέσουν τα βάρη της ζωής. Δυστυχώς δεν άντεξε η βεβαρημένη υγεία του τις κακουχίες της εποχής μας. Μετέστη στους ουρανούς. Ένας ακόμη πρεσβευτής για την πολύπαθη πατρίδα μας!Ιδιαιτέρως αυτή την εποχή!  

Αιωνία η μνήμη και των δύο Πατέρων! Θα λείψουν από την στενόκαρδη και ανισόρροπη εποχή μας.

Σ.Μ.Τ.

https://www.exapsalmos.gr/2020/12/28/efygan-mazi-dyo-agioi-gerontes-avgoustinos-kai-panaretos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου